Kiknek ajánlott a családterápia?

Mindazok számára ajánlható, akik családban vagy párkapcsolatban élnek, és együttműködésük nehézkessé vált, vagy elakadt. Olyan pároknak akik párkapcsolati krízist élnek át éppen, vagy az elválást szeretnék békésebbé tenni.

Mi az a családterápia?

A családterápia az 50-es években alakult ki önálló módszerként az USA-ban, majd az azt követő évtizedekben elterjedt az egész világon. A családterápiás módszerben dolgozó szakemberek rendszerszemléletben dolgoznak, ami azt jelenti, hogy a problémák keletkezésének helyét a családi működés egyes jellegzetességeiben, elakadásaiban keresik.

Más módszerek -mint például a pszichoanalízis – az egyén működésére, és belső konfliktusainak megértésére helyezi a hangsúlyt. Ehhez képest a családterápia paradigmaváltást jelentett, amikor a terapeuták behívták rendelőjükbe az egész családot, azt feltételezve, hogy az egyes részek (családtagok) viselkedése jobban megérthető, ha a rendszerben betöltött helyét vizsgálják, ahelyett, hogy ez egyén belső konfliktusaira, gyermekkori történéseire koncentrálnának.

A családterápia szerint az emberek kölcsönös hatások és cselekvések rendszerében léteznek és osztoznak egymás sorsában. Ha a terapeuta a jellegzetes interakciós mintába vagy a családi hiedelemrendszerbe avatkozik be, minden érintett viselkedése megváltoztatható.

A terápia fókuszában a család és alrendszerei állnak. A terapeuta mindig észben tartja azt a társadalmi közeget, amelyben az adott család a hétköznapjait tölti. A terapeuták aktívan vesznek részt a folyamatban, sokféle “mozgalmas” technikákat használnak. (Például szoborépítés, pszichodráma, levélírás, és gyakran adnak a családnak otthoni feladatokat is.)

A családterápia eszköztára rendkívül gazdag, színes és sok szinten mozgatja meg a rendszerfolyamatokat. 

Mivel a terapeutáknak folyamatosan figyelemmel kell kísérniük az összes családtag interakcióját, így a folyamatot 2 szakember vezeti, biztosítva azt, hogy minden résztvevő hangja hallhatóvá váljon. Abból eredően, hogy többen vannak jelen, az ülések hosszúsága is hosszabb: egy ülés 90 perces. 

Egy családterápiás folyamat általában 6-25 ülésben zajlik a probléma természetétől függő gyakorisággal, legtöbbször 2 hetente. 

Mikor nem ajánlott a családterápia?

  • Ha nyilvánvalóan káros és visszafordíthatatlan folyamatok a család felbomlásának irányába hatnak.
  • Az egyik szülő korrigálhatatlan destrukciót (agresszív, bántalmazó viselkedést) vagy kriminalitást mutat, vagy paranoid állapotban szenved.
  • Az egyik vagy mindkét szülő képtelen az őszinteségre, hazugság, hamisság és titkok hatják át a családot.
  • Előítélet pszichológiai konzultációk, terápiás intervenciókkal szemben.
  • Extrém merev ellenállás néhány családtagban. A családterápia feltétele a résztvevők motivációja a változás felé. 

Forrás: Dr. Koltai Mária: Családterápiás protokoll